V dňoch 15. – 17. 3. 2024 sa tradične na Pustom dvore stretla skupina vysokoškolákov a mladých pracujúcich ADOM-ákov, aby sa spolu s fr. Lukášom a sr. Justínou zahĺbili do témy: Cirkev a svet.

Aké je miesto Cirkvi vo svete? Ako chápe Cirkev pápež František? Odpovede na tieto dve nosné otázky sme hľadali v sobotu doobeda pri spoločnom čítaní a diskusii nad textami pápeža Františka z knihy Evangelii gaudiumRadosť evanjelia. Pápež František vyzýva na neustálu obnovu Cirkvi. Táto vnútorná obnova sa uskutočňuje na ceste tým, že Cirkev vychádza na cestu. Podobne ako Mojžiš počas exodu vychádza za Božím hlasom, hoci nebol pripravený a všetky veci sa naučil na ceste, tak sa uskutočňuje na ceste aj vnútorná obnova Cirkvi. Pápež vidí Cirkev na ceste – cirkev synodálnu. Cirkev spoločného kráčania, ktorá je citlivá na znamenia čias – citlivo prijíma a reaguje na to, čo prináša život každého jednotlivca.

Po sv. omši účastníci v skupinách študovali a spoločne diskutovali nad textom kapitoly, venovanej pokušeniam pastoračných pracovníkov z diela Radosť evanjelia. Povzbudení a plní nových impulzov sa účastníci spoločne ako jedna cirkevná rodina ponorili do ticha adorácie.

Následne bola priblížená osoba pápeža Františka a jeho posolstvo pre svet filmom Pápež František: muž, ktorý drží slovo. Ide o dokument, v ktorom nazrieme na pôvod pápeža a lepšie pochopíme jeho teológiu a zmýšľanie. Film priblížil víziu pápeža a jeho postoje k aktuálnym témam a problémom ako sú chudoba, nerovnosť, environmentálne problémy, smrť, cirkevné škandály a ekumenizmus.

V nedeľu po sv. omši nasledovalo kázanie mladých, keď sa mladí vzájomne obohatili a podelili o myšlienky, s ktorými z víkendu odchádzajú.

Viliam Paľaga

PODPORTE NAŠE AKCIE 👉🏻 https://adom.darujme.sk/podporte-mladych-na-ceste-k-bohu/