V malebnom mestečku Kroměříž sa na prelome júla a augusta stretla pomerne rôznorodá skupina približne 65 ľudí. Išlo o mladých študentov ako aj skôr narodených, ktorých spájal záujem o hlbší prienik do učenia velikána filozofie a teológie – sv. Tomáša Akvinského. Rôznorodosť skupiny nespočívala len vo veku, ale aj v jazyku, nakoľko išlo o medzinárodnú tomistickú školu, organizovanú spoločne českými a slovenskými dominikánmi, a to pod hlavičkou Tomistického inštitútu Slovensko, vydavateľstva Krystal OP ako aj ADOMu (dominikánska mládež). Témou nebolo nič iné ako láska, ktorá spája všetky národy aj generácie.

O láske bola reč v priebehu celého týždňa. Filozofický výkop k téme zabezpečil profesor Karfík prednáškou o ponímaní Erosu od Platóna po Dionýsia Aeropagitu. Ďalej bola téma rozvinutá profesorom Machulom, ktorý zasvätil zvedochtivých účastníkov do chápania priateľstva u Platóna, Aristotela a neskorých stoikov, ale tiež zazneli prvé náhľady do učenia sv. Tomáša o priateľstve a láske. Následne brat Lukáš preniesol ťažisko od filozofie k teológii pojednaním o láske ako teologickej cnosti, kde sme sa dozvedeli, že láska je formou všetkých cností, čo dokazuje, že Hymnus na lásku sv. Pavla vôbec nie je prehnaný. Brat Samuel nadviazal užitočným poukázaním na hriechy proti láske ako napr. acédia či pohoršenie, ale aj na to, ako sa im v praktickom živote vyhýbať. Od tejto témy, ktorá sa dotýkala každodenného života bežných ľudí, sme sa opäť zdvihli do výšin trinitárnej teológie, kde nám brat Stěpán predstavil Ducha Svätého ako lásku. Brat Alan pokračoval metafyzickým pojednaním o vzťahu medzi Bohom a stvorením. Vo svojej prednáške vysvetlil, čo znamená, že vzťah Boha k stvoreniu je “len” pomyselný. Nakoniec sme sa zaoberali účinkami lásky, ktorými sú pokoj, ktorý nám predstavil brat Irenej, a radosť v podaní vzácneho hosťa z USA – brata Gregoryho Pina. Treba dodať, že okrem bohatej nádielky prednášok boli každý deň aj diskusné skupiny, kde bola možnosť preniknúť hlbšie do jednotlivých tém. Taktiež boli v ponuke aj semináre od brata Augustína o almužne, či diskusia o sebaláske, ktorá nám pripomenula, že bez lásky k sebe nedokážeme skutočne milovať.

Muži v bielom z Rehole kazateľov pripravili skutočne bohatý a vyvážený program, v ktorom sa okrem obohacujúcich prednášok a diskusií našlo dostatok času aj na budovanie vzťahu s Bohom, ktorý je sám Láskou. Prostredníctvom modlitby liturgie hodín, svätých omší či adorácií sme mohli získané poznatky oživovať v stretnutí s Kristom.

Samozrejme, nebol zanedbaný ani sociálny rozmer ľudskej prirodzenosti, ktorý našiel svoje naplnenie v rozličných spontánnych rozhovoroch, spoločnom stolovaní či posedení v jednej z miestnych kaviarní. Dôležitou súčasťou programu bol aj skupinový kvíz, ktorý preveril znalosti účastníkov, ale ponúkol aj priestor na odreagovanie a zábavu. Oživením bola tiež spoločná opekačka či výlet do historického centra Kroměříža a miestnych záhrad, ktoré nás ohúrili svojou krásou.

Letná tomistická škola zasiala do sŕdc účastníkov množstvo dôležitého poznania, ktoré môže viesť k žitiu hlbších vzťahov s Bohom aj našimi blížnymi. Vytvorila nejedno priateľstvo a ponúkla priestor na spomalenie a načerpanie síl do ďalších dní. Jeden z účastníkov bez váhania pripísal tejto akcii prívlastok „magnificentná“. Výzvou pre nás všetkých je získané poznatky uplatňovať v každodennom živote.

Lukáš Žemla