Svätá Katarína Sienská sa narodila v roku 1347 v Siene v Taliansku. Zomrela v roku 1380 vo veku 33 rokov.

Katarína prežívala počas svojho života rad mystických zjavení a duchovných skúseností. Tieto zjavenia mali hlboký vplyv na jej učenie a službu a sú podrobne zdokumentované v jej spisoch a spisoch jej spoločníkov.

Katarína Sienska

Zjavenie mystického zasnúbenia

Jedno z najvýznamnejších zjavení, ktoré Katarína zažila, bolo mystické zasnúbenie s Kristom, ku ktorému došlo, keď mala asi sedemnásť rokov. Podľa jej vlastných slov bolo toto zjavenie spojené so znamením – Kristus jej nasadil na prst zásnubný prsteň, ktorý bol však viditeľný iba pre ňu. Tento prsteň symbolizoval jej úplné odovzdanie sa Kristovi.

Vízie Krista a svätých

Katarína mala tiež viaceré vízie, v ktorých sa jej zjavoval Ježiš Kristus alebo svätci. Tieto zjavenia boli pre ňu často zdrojom duchovného potešenia a povzbudenia. Kristus sa jej zjavoval v rôznych podobách, často ju povzbudzoval v jej službe a poslaní, viedol ju vo vnútornom živote a inštruoval ju v otázkach viery a na ceste k svätosti.

Vízie pekla, očistca a neba

Podobne ako iní stredovekí mystici, aj Katarína mala vízie, ktoré zobrazovali peklo, očistec a nebo. Vízie pekla a zúfalstva ju viedli k vrúcnejšej modlitbe a pokániu za hriechy sveta.

Dialógy s Bohom

Dôležitou súčasťou jej mystickej skúsenosti boli jej rozhovory s Bohom, ktoré boli neskôr zaznamenané vo forme knihy známej ako „Dialóg“. Katarína tu komunikuje s Bohom, ktorý jej hovorí o duchovných pravdách, odpovedá na jej otázky a diskutuje o potrebách ľudstva a Cirkvi.

Stigmy

Hoci nie je explicitne zaznamenané, že by Katarína dostala viditeľné stigmy (rany Krista), tradícia a niektoré zdroje naznačujú, že mohla trpieť duchovnými stigmami, teda vnútornými ranami, ktoré pociťoval na svojom tele sám Ježiš.

Katarína Sienská svoje mystické skúsenosti využívala ako nástroj pre hlbšie porozumenie Božej vôle a ako prostriedok na posilnenie svojej služby iným. Jej život bol poznačený neustálou snahou o transformáciu Cirkvi a spoločnosti v súlade s evanjeliovými hodnotami, čo ju robí jednou z najvplyvnejších postáv v dejinách kresťanstva.

-js-

Obrázok: commons.wikimedia.org